Meteen naar de inhoud

Hulp aan vluchtelingen

Verslag vanuit Oekraïne, 8 maart 2022

Via onze vrijwilligers in verschillende regio’s van Oekraïne helpen we mensen uit het oorlogsgebied te halen. De hulp bestaat uit verschillende activiteiten.

Evacuatie van mensen uit de gevechtszone

Onze vrijwilligers brengen mensen uit Kiev, Kharkov, Chernihiv en andere steden naar veilige plaatsen. Zo hielpen we een heel revalidatiecentrum voor vrouwen uit Gorenka verhuizen, nu is daar bijna alles vernietigd. We hebben een groep vrijwilligers in ons team die wegen en spoorlijnen bewaken voor de evacuatie van mensen langs veilige routes in West-Oekraïne. Tot nu toe hebben we meer dan 200 mensen geholpen te vertrekken.

Tijdelijke huisvesting

We hebben in Oekraïne vlak bij de grens 15 kamers in een hotel met ruimte voor 35 personen. Sommige mensen wonen er meer permanent, maar de meesten zijn op doorreis.

Mensen naar de grens brengen

We hebben 3 auto’s en elke dag brengen we mensen naar de grens met Slowakije, omdat de reis te voet zwaar is.

Huisvesting voor permanente bewoning

In het grensgebied hebben we drie huurappartementen voor vluchtelingen die om de een of andere reden niet kunnen vertrekken. De huur is erg duur en huisvesting is nu erg schaars. Het meest eenvoudige appartement kost €300-500 per maand.

Humanitaire hulp

We werken samen met de lokale regering om humanitaire hulp te verlenen. Morgen zullen we de eerste lading humanitaire hulp ontvangen: babyvoeding, luiers, ingeblikt voedsel, ontbijtgranen, beddengoed, toiletartikelen, hygiëneartikelen, enzovoort. Nu bereiden we ons voor op een vrachtwagen lading van twintig ton medicijnen uit Duitsland. De transportkosten bedragen €2000,-. We hebben een magazijn gehuurd voor de opslag en distributie van humanitaire hulp.

Vervoer uit Kiev

Met een gehuurd busje halen we mensen onder de beschietingen vandaan uit Kiev.

Bedankt voor jullie bijdragen, ze hebben een enorme impact op het leven van mensen die wij mogen helpen. Hartelijk dank van elk van hen, en van ons.

Voorganger uit Oekraïne